Let op: al onze vestigingen zijn op 1 februari gesloten vanwege een bedrijfsevenement.

Nederlandse automobilist verwaarloost autobanden.

Keer op keer blijkt uit onderzoek dat het bandenbewustzijn in Nederland laag is. De bandenspanning en het bandenprofiel zijn vaak niet op orde. Een recente peiling onder personen(auto’s) van 1 jaar of ouder op negen verschillende Nederlandse parkeerplaatsen bevestigt dit. Maar liefst 82% van de gecontroleerde banden van de 1.678 auto’s was niet op de juiste spanning, 11% van de banden was te hard en 71% te zacht. Het gemiddelde bandenprofiel was ten opzichte van de vorige meting in juni dit jaar afgenomen van 2,4 millimeter naar 2,1 millimeter. Een zorgelijke ontwikkeling volgens Profile. Profile pleit voor minimaal 2 millimeter bij zomerbanden en 4 millimeter voor winterbanden. Dan rij je pas veilig. Profile roept automobilisten op om bewust en actief de staat van de banden te controleren.

Hoge brandstofkosten en onveilige situaties

Een (te) zachte band heeft een breder oppervlak en daardoor meer weerstand. Dit heeft als gevolg dat de brandstofkosten stijgen. Naast het benzineverbruik slijt het rubber veel sneller. Daarnaast kunnen zachte banden gevaarlijke situaties opleveren in het verkeer. De kans op een klapband is groot en de auto gaat er slecht van sturen. Ook voor banden die te hard zijn opgepompt geldt dat dit nadelige gevolgen heeft voor de wegligging en de remweg van je auto en het slijtageverloop van de banden.

Elektrische auto’s

Opvallend is dat bij elektrische auto’s de bandenspanning meestal niet in orde was, bleek uit het onderzoek. Deze automobilisten kijken meer naar hoe lang ze nog kunnen rijden dan naar de bandenspanning.

Controle bandenspanning

Om veilig op weg te zijn, is het aan te raden om de bandenspanning van een auto elke twee maanden te controleren en indien nodig op te pompen. Dit geldt zowel voor winterbanden, zomerbanden en vierseizoenenbanden. Dit zorgt voor meer grip op de weg en dus een veiligere en comfortabele situatie. Bovendien zorgt de juiste bandenspanning voor een gunstiger brandstofverbruik en minder bandenslijtage. Dat scheelt fors in de kosten en het is beter voor het milieu.

Online onderzoek

Profile hield ook een poll onder websitebezoekers. Bijna 40% van de bijna 1.000 respondenten controleert de bandenspanning niet elke twee maanden. Ook online onderzoek onder ruim 7.000 respondenten bevestigt dit beeld; 74% checkt de bandenspanning niet of soms en slechts 26% controleert dit elke twee maanden. Marketing Communicatie Manager Koen van Hamburg: “Deze cijfers laten zien dat het bandenbewustzijn nog veel te wensen over laat. Zonde, want met de juiste bandenspanning en goed profiel is het een stuk veiliger en duurzamer op onze wegen. Het is dan ook van belang om dit blijvend onder de aandacht te brengen.”

Laag bandenbewustzijn

Profile maakt automobilisten de komende weken bewust van het belang van veilige banden. Naast een radiocommercial en online advertenties verspreidt Profile een huis-aan-huis ansichtkaart met een profielmeter om zelf het profiel te kunnen checken. Als de witte cirkelrand zichtbaar boven het profiel uitkomt, zijn je banden toe aan vervanging. Je kunt dan bij één van de Profile-vestigingen terecht voor een gratis profielmeting en een bandencontrole.

Laatste nieuws

Nederlandse automobilist verwaarloost autobanden.

Nederlandse automobilist verwaarloost autobanden.

Keer op keer blijkt uit onderzoek dat het bandenbewustzijn in Nederland laag is. De bandenspanning en het bandenprofiel zijn vaak…

Lees meer
Wetgeving winterbanden VACO

Wetgeving winterbanden VACO

De wetgeving voor winterbanden en sneeuwkettingen in Europese landen wijzigt regelmatig. Branchevereniging VACO houdt daarom de vinger aan de pols….

Lees meer
Het wordt kouder, Profile moedigt bestuurders aan extra oog te hebben voor banden

Het wordt kouder, Profile moedigt bestuurders aan extra oog te hebben voor banden

Doppenactie: ludieke campagne spoort automobilisten aan regelmatig de banden te checken. Veenendaal, 10 november 2021 – ‘Nederland, kijk uit je…

Lees meer
DBS

Blijf op de hoogte

Hou ons in de gaten op social media